пʼятницю, 8 травня 2009 р.

                             Пам’ятний знак “Гренадер”
На бульварі Перемоги встановлений пам’ятний знак “Гренадер”, яким увіковічено формування в Білій Церкві в червні 1812р. козацького полку з жителів Київського, Васильківського, Таращанського та Богуславського повітів чисельністю 1248 вояків.


Пам’ятний знак на честь героїв ліквідаторів і потерпілих внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС у 1986 р.
Напередодні Дня Чорнобильської трагедії(25 квітня 2007р.) , президент відкрив у Білій Церкві Пам’ятний знак жертвам Чорнобильської катастрофи«Чорнобильський дзвін».

КАПЛИЦЯ - ПАМ’ЯТНИК землякам, які загинули в локальних війнах в Афганістані 1979-89 р. р.,постала на Комсомольському бульварі і освячена 6 травня 1996 року. Покриття башточки й чотирьох склепінь, виконані з міді, надають каплиці святковості й урочистості та підкреслюють строгість форм і тонів. По центру головного входу розміщене зображення св. Георгія Побідоносця,покровителя Білої Церкви. 

Пам'ятник жертвам голодомору 1932-33 рр. 16 вересня 1993 року з нагоди відкриття пам'ятника вібувся мітинг і панахида. В голодні 30-ті р. міграція до міста збільшується. Незважаючи на те, що щоденна пайка була зменшена службовцям вдвічі, а для робітників в 1,5 разу, останнім все ж було легше. Місто починають заповнювати біженці звідусюди, деякі з них вмирали прямо на вулицях. За спогадами жителя міста, лікаря Тарановича О.П., дороги до цвинтаря (він знаходився по вул. Горького, де нині побутова хімчистка "Сніжинка") були усіяні трупами. Білоцерківський район опинився у найтяжчому стані на Київщині, по кількості повідомлень про голодування. В районі була створена спеціальна комісія для мобілізації засобів і надання допомоги голодуючим.

                             Пам’ятний знак "Танк"
Встановлений до 25-річчя Перемоги на в’їзді в Білу Церкву зі сквирського напрямку. Звідси 4 січня 1944р. увірвався екіпаж лейтенанта Турчанінова. Бойову машину, яка дійшла до Берліна й Праги – танк «Т-34» 1943р. випуску передало місту Київське танкове училище.


Парк Слави – меморіальний комплекс, присвячений радянським і чехословацьким воїнам, які загинули при штурмі Білої Церкви в січні 1944 р.Створений у центрі міста в 1975 р. за проектом архітекторів Г. Возного, В. Федотова, В. Романчука, В. Шкрогаля.На закритому ще до війни римо-католицькому цвинтарі були перепоховані останки солдатів із розкиданих по різних районах міста поховань: з майдану Волі, з парку "Олександрія", "Заріччя". Тоді ж був установлений тимчасовий пам'ятник знак – гранітний моноліт вагою 17 т. і запалений Вічний вогонь (а він, справді, промовляє у вічність). Нині у Парку Слави знаходиться шість братських поховань. Наше  місто цінує своїх героїв, історія не мовчить, а пам'ятники промовляють до нас із віків..

                         Зі   святом   Перемоги !  

         Щиро  вітаємо  ветеранів  Великої  Вітчизняної  війни  та всіх  читачів  нашого  проекту зі  світлим і радісним святом Перемоги над фашистськими загарбниками!
        У цей славний день ми згадуємо всіх, чиє життя забрала війна, низько вклоняємося та складаємо глибоку шану ветеранам, які на своїх плечах винесли тягар війни та підняли країну з руїн у повоєнні роки. Ми уславлюємо тих, хто в тилу самовідданою працею наближав розгром ворога.
Щиросердно  бажаємо вам, дорогі ветерани, міцного здоров’я, довгих років активного життя, родинного затишку і тепла. Нехай зігріває всіх нас незгасне світло Перемоги, додає сил та наснаги для добрих справ в ім’я щасливого майбутнього рідної землі!

          Вічний вогонь палає                               Вічний вогонь клекоче: 
          Люди, не треба війни,                            Дзвонить у далі століть  
          Щоб не вмирали дочки,                         Вічний вогонь закликає:
          Сестри, брати, сини!                             - Щастя живих бережіть!

                                           Вічний вогонь палає
                                           Тужать берізки над ним
                                           Вічний вогонь вимагає:
                                           Миру і щастя живим!

     
  Учні 2 - Г кл.

1 коментар: