суботу, 9 травня 2009 р.

          ПОДОРОЖУЄМО  МІСТОМ

   Привіт всім читачам нашого проекту! Ми живемо в м.Біла Церква і,можливо,звикли до того,що нас оточує.Наше місто маленьке,але має велику і надзвичайно цікаву історію та багато історичних місць.Я пропоную вам переглянути частину фотознімків зроблених          Домащук Н.М.(жителькою нашого міста).

      84 км від столиці України, в оточенні вікових дібров розкинулося одне із найстаріших міст України – Біла Церква. Його історія починається з глибини віків, коли Ярослав Мудрий у 1032-1033 рр. почав будувати міста по Росі. Георгів, Гюргів, Югрів,Юр'їв – так на честь   Я. Мудрого за його християнським ім’ям називали місто.
Пам'ятник київському князю Ярославу Мудрому (978-1054) -засновнику
  міста Юр'єва (Білої Церкви).                                                                                
                                                                                
  Замкова гора, пам'ятник археології XI-XIV століть. 
На цьому місці у 1032 році київський князь Ярослав Мудрий заснував місто Юр'їв - попередник міста Біла Церква.
       
Ласкаво обіймає місто красуня Рось. Багато про що можуть повідати її не гомінкі хвилі: про мужність і відвагу, волелюбність і нескореність наших предків.

Костьол святого Іоанна Хрестителя, споруджений на Замковій горі на гроші останніх власників міста Браницьких в 1812 році.Інтер’єр костьолу прикрашений орнаментальним ліпленням італійських майстрів. Причому це ліплення коштувало замовникам дорожче ніж сама споруда! Тож не дивно, що саме тут в 50-их роках минулого століття розмістили склад. Нині в будівлі зал камерної та органної музики, та Римсько-католицька парафія Святого Йоана Хрестителя.
Стеля на спомин повстання під проводом К. Косинського в 1591 році. 
В 1591 році в місті Біла Церква під керівництвом Криштофа Косинського розпочалось перше на Правобережній Україні антифеодальне селянсько-козацьке повстання.
   Білоцерківський краєзнавчий музей – найстаріший та найбагатший на Правобережній Київщині, пропонує познайомитися із історією та культурою краю, починаючи від найдавніших часів до сучасності. В його просторих залах можна побачити  витвори мистецтва не лише вітчизняних, але й  зарубіжних авторів. На даний час ведуться ремонтні роботи .

       Важливим регіональним освітнім центром є Білоцерківський
                           національний аграрний університет.
                            Пам'ятник Богданові Хмельницькому. 
У визвольній війні 1648-1654 років під керівництвом Богдана Хмельницького Біла Церква була опорним пунктом боротьби проти польсько-шляхетського поневолення.

       Пам'ятник  співробітникам і студентам  сільгоспінституту,
  які загинули в роки Великої Вітчизняної війни(1941-1945) біля
                     Національного Аграрного університету.

Найвизначнішою пам'яткою є Микільська церква. Її збудував Іван Мазепа в 1706 р. Ця церква є тільки маленькою частиною храму, який він задумав збудувати, але зробити цього так і не встиг...

                      Собор Преображенський

В 1833-39рр. у дворі напівзруйнованої Микільської церкви на замовлення графині О.В.Браницької було зведено величну споруду “Преображенський собор” – цегляна будівля споруджена в класичному стилі. Висота її, сягає 40м. У 1980р. собор був капітально відремонтований. У 1989р. його передали церковній общині.


 
  Погруддя Тараса Шевченка неподалік від Преображенського собору.
              
                                  Церква святої  Марії  Магдалини
Церква святої Марії  Магдалини  була споруджена на Заріччі  в 1843р. на кошти  Браницьких.З 1934 до 1942 року церква була закрита. В період гітлерівської  окупації  богослужіння  було відновлено і відтоді тут постійно діючий  православний храм. 2001-го року почали зводити великий жіночий монастир. Зараз монастир діє, але  будівництво  ще не  завершено.



1 коментар:

  1. Емілія Валеріївна Воронцова та Оксана Петрівна Ярошенко16 грудня, 2010

    дуже сподобалися краєвиди та вірші.

    ВідповістиВидалити